16.3.2014

Talviriehakakku ja suklaakakku

Tällaiset kakut lähtivät työkavereiden iloksi perjantaina. Talviriehakakku oli jo vähällä muuttua keväiseksi kukkakakuksi, mutta säätiedotus piti kerrankin paikkansa.. ainakin tälle viikonlopulle!

Molemmissa vanilja-piimäkakkupohja, joka on ja oli kovasti tykätty. Piimää ei maista kakusta, mutta se tuo kakkuun todella pehmeän maun. Koostumukseltaan pohja on sokerikakkupohjaa kiinteämpi; ei kuitenkaan kuivakakkumainen.



Pohja: (yhteen 18 cm:n irtopohjavuokaan)
2 kananmunaa (huoneenlämpöistä)
1 kananmunan keltuainen (huoneenlämpöinen)
150 ml piimää (huoneenlämpöistä)
1 tl (5 ml) vaniljauutetta
180 gr kakkujauhoja (siivilöitynä)
200 gr sokeria
8,5 gr leivinjauhetta
115 gr voita (huoneenlämpöistä)


Täyte:
2 dl (1 prk) sitruunarahkaa
200 g (1 prk) maustamatonta tuorejuustoa
150 g mansikkasosetta pakastemansikoista
2 liivatelehteä
2 rkl vettä
1 rkl sokeria

Lisäksi:
n. 2 rkl Lime Curdia

Koristelu:
Sokerikreemi pinnan alle 
(Vatkaa 100 gr huoneenlämpöistä voita vaaleaksi (noin 3 minuuttia), lisää 3 dl tomusokeria vähän kerrallaan, lisää1 tl vaniljauutetta ja noin 1 rkl vettä ja vatkaa tasaiseksi)
Satin Ice -pinta
Sokerimassa-gum paste -koristeet



Pohja:
Voitele ja jauhoita 18:cm:n kakkuvuoka. Vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla.

Sekoita munat ja keltuainen ja lisää 1/4 piimästä ja vaniljauute. Sekoita hyvin. Sekoita jauhot, sokeri ja leivinjauhe. Lisää pehmeä voi ja loput piimästä ja vatkaa vatkaimen pienellä teholla sekaisin. Vatkaa isommalla teholla noin pari minuuttia, kunnes seos on kuohkeaa ja vaaleaa. Lisää munaseos kolmessa erässä sekoittaen taikinanuolijalle reunoja pitkin. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 min. Kokeile kypsyyttä cocktailtikulla. Kakku on kypsä, kun tikkuun jää vain vähän muruja. Älä kypsennä liikaa!

Anna pohjan jäähtyä vuoassa noin 10 minuuttia. Kumoa sitten ritilällä, irrota leivinpaperi varovaisesti ja anna jäähtyä kokonaan ennen täyttämistä.

Täyte:
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Sekoita tuorejuusto ja rahka. Lisää mansikkasose ja sokeri ja sekoita tasaiseksi. Kiehauta vesi ja sulata liivatteet veteen. Anna jäähtyä hetki ja sekoita ohuena norona rahkaseokseen. 

Kakun kokoaminen:
Leikkaa pohja kolmeen osaan. Levitä alimmalla pohjalle 1 rkl Lime Curdia ja puolet täytteestä. Laita päälle toinen pohja ja levitä 1 rkl Lime Curdia ja loppu täyte. Laita kolmas pohja päälle ja anna tekeytyä jääkaapissa muutama tunti ja mielellään yön yli. Huom! pohjaa ei välttämättä tarvitse kostuttaa, mutta halutessa sen voi kostuttaa esim. 1/2 dl:lla vaniljamaitoa. Levitä kakun päälle sokerikreemiä ohut kerros ja laita jääkaappiin noin 30 minuutiksi. Kaulitse Satin Ice -massa ja levitä kakun päälle. Koristele.

- - - - - - - 

Toisessa kakussa oli sama vanilja-piimäkakkupohja ja mehevästä suklaakakusta tuttu kreemi täytteenä ja kuorrutuksena. Raikkautta antamassa oli kerros appelsiinimarmeladia väleissä.
























Täyte ja kuorrutus:
140 gr tummaa suklaata

100 gr voita (huoneenlämpöistä)
0,5 dl kaakaota
1 dl tomusokeria
1/2 rkl vaniljauutetta
0,5 dl vispikermaa

Lisäksi:
1 dl appelsiinimarmeladia

Koristeet:
Sokerimassaruusu ja -lehdet


Täyte ja kuorrutus:
Sulata suklaa varovaisesti mikrossa tai vesihauteessa ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa huoneenlämpöinen voi, kaakao ja tomusokeri vatkaimen keskinopeudella sekaisin (noin minuutin ajan). Pienennä nopeutta ja vatkaa sekaan kerma ja sula suklaa. Vatkaa keskinopeudella parin minuutin ajan, kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa.

Kakun kokoaminen:
Leikkaa pohja kolmeen osaan. Levitä alimmalla pohjalle 1/2 dl appelsiinimarmeladia ja kerros täytettä. Laita päälle toinen pohja ja levitä loput appelsiinimarmeladista ja kerros täytettä. Laita kolmas pohja päälle. Huom! pohjaa ei välttämättä tarvitse kostuttaa, mutta halutessa sen voi kostuttaa esim. 1/2 dl:lla vaniljamaitoa. Levitä kakun päälle ohut kerros suklaatäytettä ns. murupinnaksi ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi. Levitä päälle lisää suklaatäytettä ja koristele pikkulusikalla haluamallasi tavalla. 


Pahoittelen aamuhämärällä kiireessä pokkarikameralla otettua kuvia!


(Kakkupohja Sweetapolitan vanilja-piimäkakku,
suklaakakun kuorrute Foodessin Moist Chocolate Cake -reseptistä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti