21.7.2014

Appelsiini-pekaanipähkinäkakku

Mansikka- ja mustikka-ajan keskellä mielessä alkoi pyöriä appelsiininen kakku, kun Pirkan appelsiinit näyttivät niin hyviltä kaupan hedelmätiskillä! Kotona kaapista löytyi aiemmin paahdetut pekaanipähkinät, jotka halusin myös laittaa leivonnaiseen. Inspiraation toteutukseen löytyi apu Martha Stewartin Almond-and-Orange Yogurt Cake -ohjeesta, jota hieman tuunasin. Karamellisoitujen appelsiinien ohje täältä. Appelsiiniviipaleiden karamellisointi oli helppoja, mutta hauduttaminen ja kuivaaminen vei pari tuntia. Itse kakku valmistui nopeasti ja oli todella mehukas ja appelsiininen - ihan kuin toivoinkin.



Karamellisoidut appelsiiniviipaleet ja appelsiinisiirappi:

1,5 dl sokeria
1,5 dl vettä 

1 kanelitanko
1 appelsiini 


Pohja:
85 g voita (huoneenlämpöistä) 
1,2 dl sokeria
1 rkl appelsiinikuoriraastetta
1,75 dl jauhoja
0,6 dl paahdettuja pekaanipähkinöitä
0,5 tl leivinjauhetta
1 muna (huoneenlämpöinen)
1/2 munankeltuainen (huoneenlämpöinen)
0,5 tl vaniljauutetta
1,2 dl kreikklaista jugurttia






Valmista ensin karamellisoidut appelsiiniviipaleet ja appelsiinisiirappi:


Pese appelsiini huolellisesti ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Laita laakeaan kattilaan sokeri, vesi ja kanelitanko ja kuumenna kunnes sokeri on sulanut (noin 5 min). Lisää appelsiiniviipaleet ja hauduta alhaisella lämmölla 40 - 50 minuuttia. Käännä viipaleet kerran hauduttamisen aikana. Appelsiinit ovat kypsiä, kun valkoinen osa kuoren alla on muuttunut lähes läpikuultavaksi.
Lämmitä uuni 100 asteeseen. Ota appelsiiniviipaleet siirappivedestä ja nosta uuniritilän päälle. Laita ritilä leivinpaperilla peitetyn uunipellin päälle. Kuivata appelsiiniviipaleita uunissa 60 - 75 minuutta. Käännä kerran kuivattamisen aikana. Appelsiiniviipaleet ovat valmiina, kun ne eivät enää tunnu tahmeilta mutta niitä voi vielä taivutella. Halutessasi voit ripotella sokeria valmiiden viipaleiden molemmille puolille (kuvien viipaleet ovat ilman sokerointia). Poista kanelitanko ja kaada siirappi purkkiin, jäähdytä ja säilytä jääkaapissa.

























Kakku:
Paahda pekaanipähkinät kuivalla pannulla tai 200-asteisessa uunissa ja hienonna.

Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Voitele ja jauhota 18 cm:n irtopohjavuoka.

Sekoita jauhot, hienonnetut pähkinät, appelsiinikuoriraaste ja leivinjauhe. Vatkaa voi ja sokeri vaalean kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen vatkaten koko ajan. Lisää vaniljauute. Lisää jauhoseos ja jugurtti vuorotellen aloittaen ja lopettaen jauhoseoksella ja sekoita taikina tasaiseksi joka lisäyksen jälkeen.




Kaada taikina vuokaan ja paista 25-30 minuuttia. Kokeile kypsyyttä cocktail-tikulla. Kakku on kypsä, kun tikkuun jää vain muutama murunen. Anna kakun jäähtyä vuoassa 10 minuuttia ja siirrä tarjoilualustalle. Pistele kakun pintaa haarukalla noin 15 kertaa ja kosteuta kakku 3-4 ruokalusikallisella appelsiinisiirappia. Jäähdytä. 





Koristele kakku karamellisoiduilla appelsiiniviipaleilla ja pekaanipähkinöillä. Tarjoile kreikkalaisen jugurtin ja/tai appelsiinisiirapin kanssa.

Siirappia voit käyttää myöhemmin vaikkapa puuron tai jäätelön päällä :)


Hellepäiväterveisin
Erja
















2 kommenttia:

  1. Kerrassaan mahtava toteutus...Martha on hyvä inspiroimaan!
    Tätä pitäisi yrittää tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :). Kakku on kyllä oikein maukas ja mehevä. Marthalla on tosiaan paljon hyviä ideoita ja ohjeita.

      Poista