19.4.2015

Raikas keväinen kakku

Kylläpä oli taas pitkästä aikaa ihan mahtavaa leipoa! Keväällä on töissä kiirettä ja valoisat illat houkuttelevat ulos lenkkipolulle, joten en ole ehtinyt rakkaan harrastuksen pariin normaaliin tahtiin.

Syntymäpäiville toivottiin 20 hengen keväinen kakku, jossa on kukkia - muuhun sain vapaat kädet. Vaalean kakkupohjan välissä on mansikka-punaherukka- ja valkosuklaa-limemousset. 




Kaikki ainekset huoneenlämpöisinä.

Kakkupohja:
300 g voita 
2,5 dl sokeria
6 munaa 
120 g ranskankermaa (Creme Fraiche)
1 tl vaniljauutetta
400 g jauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
3,5 rkl maitoa
Sokeriliemi kostuttamiseen:
0,75 dl sokeria
0,75 dl vettä

Vadelma-punaherukkamousse:
2 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
n. 1 dl sokeria
1 tl vaniljauutetta
2 dl mansikoita + 
1 dl punaherukoita 
4 liivatetta + 1,5 rkl vettä

Valkosuklaa-limemousse:
2 dl vispikermaa

1 dl ranskankermaa (Creme Fraiche)
150 g valkosuklaata
2 limen kuoriraaste
4 limen mehu (3/4 dl)
3 liivatelehteä
0,5-1 dl sokeria (maun mukaan)


Kostutus:
0,75 dl maitoa

Kuorrutus ja koristeet:
Kuorrutus Satin Icen ja kaulintamassan sekoitusta
Koristeet sokerimassaa

Sokerikreemi (kuorrutuksen alle):
250 g voita 
2,5 dl tomusokeria
2 tl vaniljauutetta
2 rkl maitoa









































Kakkupohja:
Lämmitä uuni 160-asteiseksi. Voitele 24 cm:n irtopohjavuoan reunat ja pohja. Vaahdota voi ja sokeri vaalean kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää hapankerma ja vaniljauute ja sekoita. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos siivilän läpi kahdessa osassa vuorotellen maidon kanssa. Aloita ja lopeta jauhoseoksen lisäämisellä. Sekoita taikina tasaiseksi joka lisäyksen jälkeen. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 50-60 minuuttia tai kunnes cocktailtikkuun jää vain muutama murunen.

Valmista kakun paistuessa sokeriliemi: 
Kuumenna sokeri-vesiseos miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä.

Anna kypsän kakun jäähtyä vuoassaan 10 min. Pistele pohjaan reikiä esim. grillitikulla ja kostuta pohja sokeriliemellä käyttäen pullasutia apuna. Anna pohjan jäähtyä kokonaan vuoassa ja kumoa se. Kääri kakku tuorekelmuun ja laita kylmään muutamaksi tunniksi. Pohja on helpompi leikata kylmänä.




Mansikka-punaherukkamousse:
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5-7 minuutiksi. Vaahdota kerma ja laita kylmään odottamaan. Vatkaa tuorejuusto ja sokeri sekaisin. Survo sauvasekoittimella jäiset marjat. Kiehauta vesitilkka, purista vesi liivatelehdistä ja liota ne mehuun. Anna jäähtyä minuutti ja lisää ohuena nauhana seokseen koko ajan vatkaten. Lisää marjasose ja vatkaa tasaiseksi. Kääntele sekaan kermavaahto. 

Valkosuklaa-limemousse:
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5-7 minuuttia. Vaahdota kerma ja laita kylmään odottamaan. Raasta huolellisesti pestyt limet. Purista limehedelmistä mehu. Sulata valkosuklaa ja anna jäähtyä. Lisää suklaasula ranskankermaan ja vatkaa tasaiseksi. Lisää limeraaste ja sokeri ja vatkaa tasaiseksi. Kiehauta limemehu, purista vesi liivatelehdistä ja liota ne mehuun. Anna jäähtyä minuutti ja lisää ohuena nauhana seokseen koko ajan vatkaten. Kääntele sekaan kermavaahto. 



















Kakun kokoaminen:
Vuoraa kakkuvuoka tuorekelmulla. Tasoita kakkupohjan pinta ja leikkaa pohja kolmeen osaan. Laita tasaisin pinta pohjalle, kostuta ja levitä päälle valkosuklaamousse.Nosta päälle toinen kakkupohja, kostuta ja levitä päälle mansikka-punaherukkamousse. Nosta kolmas pohja päälle ja kostuta. Peitä kakku tuorekelmulla ja laita kakku kylmään hyytymään neljäksi tunniksi tai mielellään yön yli.

Kuorruttaminen:
Sokerikreemi:
Vatkaa voita parin minuutin ajan, kunnes se on kuohkean vaaleaa. Lisää tomusokeri vähän kerrallaan ja vatkaa tasaiseksi. Lisää vaniljauute ja maito ja vatkaa tasaiseksi.
Levitä kakun päälle tasainen kerros sokerikreemiä ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Levitä päälle uusi tasainen kerros sokerikreemiä ja laita jääkaappiin uudelleen noin 20 minuutiksi. Kaulitse kuorrutemassa ja nosta kakun päälle kaulimen avulla. Koristele.


Kakkupohja on Eva Palun Kakut ja tortut kuin Tallinnan parhaassa paakaripuodissa -kirjasta ja mansikka-punaherukkamousse Marsispossun ohjeesta inspiroituneena.

Onnea Sadulle :)

toivottaa
Erja

2 kommenttia:

  1. Aivan ihana. Todella kauniita sokerikukkia. Täytyy itse vielä vähän harjoitella, että tulee näin siistiä ja huoliteltua jälkeä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Sokerikukat ovat yksi lempparikoristeistani.

      Poista