28.11.2015

Pirteän värinen autokakku

Oliver-pojan syntymäpäiville toivottiin vaalean kakkupohjan väleihin vadelma- ja Pätkismousset ja koristeeksi jotain autokuviota. Autoja en ollutkaan vielä aiemmin päässyt tekemään, joten ensimmäiset sokerimassa-autot löysivät tiensä tämän kakun päälle. Tuo Pätkismousse oli kyllä niin mielettömän herkullista, että sitä olisi voinut syödä lusikka toisensa jälkeen suoraan kulhosta! Täytyy vielä sanoa, että pikkupojan ilme oli  haltioitunut, kun hän näki autokakkunsa :)








































Vaniljainen kakkupohja:
150 g voita
1,5 dl rypsiöljyä
3 dl vettä
2,25 dl piimää
3 munaa
4,5 dl sokeria
8,25 dl vehnäjauhoja
2,25 tl leivinjauhetta
1,5 tl soodaa
0,75 tl suolaa
1,5 rkl vaniljauutetta tai -sokeria 


Pätkismousse:
Pieni pussi pätkiksiä, noin 140 g
50 g maitosuklaata
0,5 dl kuohukermaa
2 dl vispikermaa
100 g tuorejuustoa
1 liivatelehti

2 rkl maitoa

Vadelmamousse:

200 g pakastevadelmia
1 dl hillosokeria
3 liivatelehteä
1,5 dl vispikermaa
1 dl ranskankermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
0,25 dl sitruunamehua


Kostutus:
0,5 dl maitoa

Voikreemi:
75 g sokeria

33 g vettä
5 g glukoosisiirappia

125 g voita (huoneenlämpöistä)
1 tl vaniljauutetta

Pinta ja koristelu:
Satin Ice -sokerimassan ja vaahtokarkin makuisen kaulintamassan sekoitusta
Koristeet sokerimassaa









































Kakkupohja:
Lämmitä kiertoilmauuni 165-asteiseksi. Sulata voi mikrossa. Sekoita joukkoon öljy ja vesi. Sekoita joukkoon piimä, munat yksitellen hyvin sekoitellen sekä sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinan joukkoon nopeasti sekoittaen. Kaada taikina kahdelle n. 30 x 35 cm syvälle, leivinpaperoidulle ja rypsiöljyllä voidellulle uunipellille. Paista noin 15-17 minuuttia, kunnes pinta tuntuu sormella kevyesti koitettuna pehmeältä eikä kokeilutikkuun jää kuin muutama murunen. Anna pohjien jäähtyä.

Pätkismousse:
Pilko Pätkikset ja maitosuklaa saman kokoisiksi pieniksi paloiksi. Laita suklaat ja kuohukerma teräksiseen kulhoon ja nosta se vesihauteen päälle. Sulata suklaat kermaan. Älä vatkaa tai turhaan sekoita suklaita, annan niiden sulaa rauhassa kermaan. Kun suklaat ja kermat ovat sulaneet yhteen, nosta kulho pois vesihauteesta ja jätä jäähtymään hetkeksi pöydälle ja nosta sitten kylmään jäähtymään. Pätkis-suklaakerma vatkaantuu parhaiten kylmänä. Vatkaa vispikerma pehmeäksi vaahdoksi ja laita kylmään. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Vatkaa kylmä pätkis-suklaakerma vaahdoksi, niin että suklaakerma vaalentuu ja on kerman oloista. Älä ylivatkaa. Lisää notkistettu tuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi. Kuumenna maito kiehuvaksi, purista vesi liivatteesta ja liuota se kuumaan maitoon. Anna jäähtyä hetki ja kaada norona suklaaseokseen koko ajan vatkaten. Kääntele kermavaahto sekaan ja sekoita tasaiseksi.


























Vadelmamousse:
Laita vadelmat kattilaan, kuumenna, lisää hillosokeri ja anna kiehua viitisen minuuttia. Paseeraa ja jäähdytä sose. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen veteen 5-7 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa ranskankerma, tuorejuusto, sokeri, vaniljauute (tai -sokeri) ja vadelmasose tasaiseksi. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi, purista liivatteista vesi ja liuota ne sitruunamehuun. Anna jäähtyä hetki ja kaada norona tuorejuustoseokseen ja vatkaa tasaiseksi. Kääntele lopuksi sekaan kermavaahto.




















Kakun kokoaminen:
Vuoraa 20 cm:n kakkuvuoka tuorekelmulla ja jätä kelmua roikkumaan reilusti reunojen yli. Leikkaa kakkupohjista kaksi 20 cm:n halkaisijaltaan olevaa ympyrää ja kaksi 20 cm:n halkaisijaltaan olevaa puoliympyrää. Laita vuoan pohjalle yksi pohja tasaisin pinta pohjaan päin (tästä tulee kakun pinta) ja kostuta. Levitä päälle vadelmamousse. Nosta päälle kaksi puoliympyrää, kostuta ja levitä päälle Pätkismousse. Nosta päälle kolmas kakkupohja, kostuta, peitä kakku tuorekelmulla ja laita kylmään hyytymään neljäksi tunniksi tai mielellään yön yli.

Voikreemi:
Kiehauta sokeri, vesi ja glukoosi. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi. Sokerisiirappi säilyy huoneenlämmössä hyvin seuraavaan päivään. Vatkaa pehmeää voita minuutin verran ja lisää huoneenlämpöinen sokerivesi vähitellen vatkaten koko ajan. Lisää vaniljauute ja vatkaa kuohkean vaaleaksi.

Kuorruttaminen:
Kumoa kakku vuoasta kakkupahvin päälle. Levitä kakun päälle tasainen kerros voikreemiä ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi. Levitä päälle uusi tasainen kerros voikreemiä ja laita jääkaappiin uudelleen noin 20 minuutiksi. Kaulitse kuorrutemassa ja nosta kakun päälle kaulimen avulla. Tasoita pinta ja leikkaa ylimääräinen sokerimassa kakun ympäriltä esim. pizzaleikkurilla. Koristele.
























Kakkupohjan ohjeesta kiitos Suklaapossulle ja Pätkismoussen ohjeesta Tekila's Bakerylle. Voikreemi Monalisa's Cakes -blogista ja alkuperäinen Kakkutaikurilta.

Mukavia marraskuun viimeisiä päiviä!

toivottaa
Erja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti