23.2.2016

Pitsiä ristiäiskakussa ja pari voileipäkakkua

Ihanan pienen kauniin mustatukkaisen tytön ristiäiskakkuun toivottiin vadelmaa ja suklaata hempeän vaaleanpunaisilla ja valkoisilla koristeilla. Lisäksi sain tehdä juhlaan kaksi voileipäkakkua: kalkkunavoikkarin ja kreikkalaisten makujen voikkarin. Makea kakku on 20 hengelle ja voileipäkakut 15 hengelle kumpikin. Tuo vadelmakakkupohja on muuten ihan mielettömän herkullinen!



Suklaakakkupohja:
80 g voita
35 g tummaa suklaata (Brunbergin gluteeniton ja laktoositon 53 % kaakaopitoisuus)
2/3 dl rypsiöljyä
1 1/3 dl vettä
1 dl ranskankermaa (tai piimää)
2 munaa
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
3,15 dl (= 3 dl + 1 rkl) vehnäjauhoja
2/3 dl (= 4,5 rkl) tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
2/3 tl soodaa
1/2 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria


Vadelmakakkupohja:
(ainekset huoneenlämpöisinä)
0,5 dl maitoa
4 munanvalkuaista
2 tl vaniljauutetta
0,5 dl vadelmasosetta (ohje alla)
3,5 dl jauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
100 g voita


Kostutus:
noin 1,5 dl maitoa

Suklaamousse:
1 liivatelehti
100 g maitoa
165 g tummaa suklaata (kuten yllä)
230 g vispikermaa
50 g suklaarouhetta (kuten yllä)

Vadelmamousse:
1 dl vadelmasosetta (ohje alla)
2 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
100 g tuorejuustoa
100 g ranskankermaa
2-3 rkl tomusokeria
0,5 tl vaniljasokeria
2 rkl vettä

Vadelmasose vadelmakakkupohjaan ja vadelmamousseen:
300 g vadelmaa
1,5 dl hillosokeria

Voikreemi:
(ainekset huoneenlämpöisinä)
150 g voita
2 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
1-2 rkl maitoa

Pinta ja koristelu:
Pinta Satin Icen ja vaahtokarkin makuisen kaulintamassan sekoitusta
Koristeet Gum paste -sokerimassaa 





Vadelmasose:
Tee vadelmasose mieluiten edellisenä päivänä. Kiehauta vadelmat kattilassa, lisää hillosokeri ja keitä noin 10 minuuttia. Kuori tarvittaessa vaahto pois hillon päältä. Paseeraa siivilän läpi. Laita paseerattu vadelmasose kylmään muutamaksi tunniksi tai yön yli. 

Suklaakakkupohja:
Voitele ja jauhota kaakaojauhe-jauhoseoksella 24 cm:n kokoinen kakkuvuoka. Lämmitä uuni 170-asteiseksi. Pilko voi ja suklaa kulhoon ja sulata mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa, jottei taikina sitkisty. Kaada taikina valmisteltuun vuokaan ja paista noin 40-50 minuuttia tai kunnes tikkuun jää kokeiltaessa vain muutama murunen. Laita tarvittaessa vuoan päälle folio paistamisen loppupuolella, ettei pinta pala. Ota vuoka uunista, anna jäähtyä vuoassa 10 minuuttia ja irrota sitten jäähtymään. Kiedo tuorekelmuun ja laita yöksi jääkaappiin.

Vadelmakakkupohja:
Lämmitä uuni 170-asteiseksi. Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen. Voitele ja jauhota vehnäjauholla 24:n cm kokoinen kakkuvuoka.  Laita pieneen kulhoon vadelmasose, maito, valkuaiset ja vaniljauute ja sekoita haarukalla tasaiseksi. Siivilöi jauhot kulhoon, lisää sokeri ja leivinjauhe ja sekoita tasaiseksi. Lisää pehmeä voi ja vatkaa matalalla nopeudella murumaiseksi seokseksi. Lisää vadelmaneste ja vatkaa minuutin verran tasaiseksi. Jos haluat taikinaan enemmän vaaleanpunaista väriä, lisää vähän elintarvikeväriä (mieluiten pastaväriä, minä lisäsin cocktail-tikulla pienen nokareen). Kaada taikina valmisteltuun kakkuvuokaan ja paista 30-35 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun jää vain muutama murunen. Ota vuoka pois uunista, anna levätä vuoassa noin 10 minuuttia ja irrota sitten jäähtymään. Kiedo tuorekelmuun ja laita yöksi jääkaappiin. 



Suklaamousse:
Laita liivate likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Rouhi suklaa pieneksi. Kiehauta maito kattilassa, anna jäähtyä hetki ja liuota siihen vedestä puristettu liivatelehti. Kaada kuuma maito suklaan päälle ja anna suklaan sulaa hetki maidossa. Sekoita massa sileäksi sauvasekoittimella. Lisää kermavaahto 35-asteiseen suklaamassaan ja kääntele seos tasaiseksi. Lisää suklaarouhe ja sekoita varovaisesti tasaiseksi.

Vadelmamousse:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja laita odottamaan jääkaappiin. Vatkaa tuorejuusto, ranskankerma tomusokeri ja vaniljauute tasaiseksi, lisää 1 dl vadelmasosetta ja sekoita. Kuumenna vesi ja liuota siihen puristetut liivatteet. Lisää liivateneste ohuena norona tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi kerma varovasti käännellen. 




Kakun kokoaminen:
Tasaa kakkupohjien pinnat. Leikkaa suklaapohjasta kaksi samankorkuista pohjaa ja leikkaa vadelmapohjasta yksi samankorkuinen pohja. Vuoraa 24 cm:n kokoinen kakkuvuoka tuorekelmulla ja jätä tuorekelmun reunat roikkumaan reilusti reunan yli. Laita yksi suklaapohja tasaisin pinta alaspäin pohjalle. Kostuta maidolla ja levitä pinnalle vadelmamousse. Laita moussen päälle vadelmapohja, kostuta ja levitä pinnalle suklaamousse. Laita päällimmäiseksi suklaapohja ja kostuta. Peitä tuorekelmulla ja anna hyytyä nelisen tuntia tai yön yli jääkaapissa.

Voikreemi:
Vatkaa huoneenlämpöistä voita pari minuuttia kunnes se kuohkeutuu ja vaalenee. Vatkaa sekaan tomusokeri pari ruokalusikallista kerrallaan. Lisää vaniljauute/-sokeri ja tarvittaessa maitoa notkeuttamaan kreemi.

Kuorruttaminen:
Levitä kakun päälle tasainen kerros voikreemiä ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi. Levitä päälle toinen tasainen kerros voikreemiä ja laita jääkaappiin uudelleen noin 30 minuutiksi. Kaulitse kuorrutemassa ja nosta kakun päälle kaulimen avulla. Koristele.


Ohje suklaakakkuun Suklaapossulta ja vadelmakakkupohjaan Confections of a Foodie Bride -blogista inspiroituneena.

Kalkkunavoileipäkakun ohje Kinuskikissalta ja kreikkalaisen voileipäkakun ohje KakkuKatrilta.





Liukkaita latuja hiihtolomalaisille!

toivottaa
Erja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti