7.5.2017

Värikäs valukakku


Kaksostyttöjen 1-vuotissyntymäpäiville toivottiin pirteän väristä kakkua. Vaalean kakkupohjan väleissä mansikka-punaherukka- ja sitruunamousset. Koristeena värikästä valkosuklaaganachea, vaniljan makuisia marenkeja, Ihannekakun Irman upeita macaronseja, sokerimassaserpentiiniä, tikkareita ja erilaisia sokerihelmiä.





Kakkupohja:
310 g vehnäjauhoja
270 g sokeria
1 rkl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 tl vaniljauutetta (tai 1 rkl vaniljasokeria)

120 g voita sulatettuna
240 g maitoa
110 g kananmunaa huoneenlämpöisenä


Mansikka-punaherukkamousse:
150 g mansikkaa
75 g punaherukkaa
1 dl hillosokeria
4 liivatetta
2 dl vispikermaa
100 g tuorejuustoa
0,5 dl tomusokeria
0,5 tl vaniljauutetta

2 rkl sitruunamehua

Sitruunamousse:
2 dl vispikermaa
3 liivatelehteä
100 g tuorejuustoa 
150 g sitruunajugurttia
0,5 tl raastettua sitruunankuorta
0,5 tl vaniljauutetta
1 dl sitruunatomusokeria
2 rkl sitruunamehua

Kostutus:
noin 1,5 dl maitoa

Voikreemi:
170 g voita
3,5 dl sitruunatomusokeria

0,5 dl tuorejuustoa
1-2 rkl maitoa
keltaista pastaväriä

Valkosuklaaganache:
100 g valkosuklaata
noin 40 g kermaa
vaaleanpunaista, liilaa ja vaaleanvihreää pastaväriä

Kakkupohja:
Lämmitä uuni 160-170-asteiseksi. Voitele 20 cm:n kakkuvuoka ja vuoraa se leivinpaperilla. Anna maidon lämmetä huoneenlämpöiseksi. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Sulata voi ja anna jäähtyä hetki. Lisää voi, maito, vaniljauute ja munat kuiviin aineksiin ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina valmisteltuun vuokaan ja paista noin 50 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun ei jää kuin muutama murunen. Ota pois uunista, anna levätä vuoassa noin 10 minuuttia ja kumoa. Kääri tuorekelmuun, anna jäähtyä ja laita kylmään yöksi. (Tai muutamaksi tunniksi ulos kylmälle lasitetulle parvekkeelle).
Aivan ihana mehevän vaalean kakkupohjan ohje löytyy Pikku murusen blogista.

Mansikka-punaherukkamousse:
Laita hieman sulaneet marjat kattilaan ja anna kiehua hiljalleen, kunnes marjat sulavat ja pehmenevät. Lisää hillosokeri ja anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Soseuta. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-7 minuutiksi. Vaahdota kerma. Sekoita tuorejuusto, tomusokeri, marjasose ja vaniljauute. Kiehauta sitruunamehu, purista vesi liivatelehdistä ja liuota ne sitruunamehuun. Anna jäähtyä hetki ja lisää ohuena norona tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten. Sekoita lopuksi joukkoon varovaisesti käännellen kermavaahto. 

Sitruunamousse:
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5-7 minuuttia. Vaahdota kerma ja laita kylmään odottamaan. Vatkaa tuorejuusto, jugurtti, vaniljauute, sitruunaraaste, ja -menu ja makutomusokeri sekaisin. Kiehauta sitruunamehu, purista vesi liivatelehdistä ja liuota ne mehuun. Anna jäähtyä hetki ja lisää ohuena nauhana seokseen koko ajan vatkaten. Kääntele varovasti sekaan kermavaahto. Huom. Makutomusokereita löytyy leivontatarvikeliikkeistä esim. Confetti, Annin uunissa, Ullanunelma ja Juhlakauppa.

Kakun kokoaminen:
Tasoita kakun pinta ja leikkaa kakku kolmeen osaan. Vuoraa 20 cm:n kokoinen kakkuvuoka tuorekelmulla ja jätä tuorekelmun reunoja roikkumaan reilusti. Laita kakkuvuoan pohjalle yksi pohja tasainen puoli alaspäin (tästä tulee kakun pinta), kostuta ja levitä päälle marjamousse. Nosta päälle toinen pohja, kostuta ja levitä päälle sitruunamousse. Nosta päälle kolmas pohja, kostuta, peitä kakku tuorekelmulla ja laita kakku kylmään hyytymään neljäksi tunniksi tai mielellään yön yli.

Sitruunavoikreemi:
Vatkaa huoneenlämpöistä voita pari minuuttia kunnes se kuohkeutuu ja vaalenee. Vatkaa sekaan sitruunatomusokeri pari ruokalusikallista kerrallaan ja vatkaa muutama minuutti. Lisää tuorejuusto ja pieni nokare keltaista pastaväriä ja vatkaa tasaiseksi ja kuohkeaksi.

Kuorruttaminen:
Kumoa kakku kakkupahville. Levitä kakun päälle tasainen kerros sitruunakreemiä ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi. Levitä päälle uusi kerros kreemiä, tasoita pinta sileäksi raapalla ja palettiveitsellä ja laita jääkaappiin uudelleen noin 30 minuutiksi. 

Suklaaganache:
Paloittele suklaa pieniksi paloiksi kulhoon. Kuumenna kerma hiljalleen kiehuvaksi, mutta älä keitä. Kaada kerma suklaan päälle, anna seistä hetken aikaa ja tasoita sileäksi. Jaa ganache kolmeen kulhoon. Värjää yksi vaaleanpunaiseksi, yksi liilaksi ja yksi vaaleanvihreäksi. Anna jähmettyä huoneenlämmössä sopivan paksuksi, jotta saat valutettua kakun päälle ruokalusikkaa apuna käyttäen. Jos ganache kovettuu liikaa, laita kulho kuumaan veteen, niin ganache notkistuu uudelleen.


Koristele runsaasti - vähemmän ei ole enemmän tässä kakussa :)

Aurinkoista alkavaa viikkoa!

toivottaa
Erja

6 kommenttia:

  1. Voi Erja - tämä kakku! On niin mahtava <3 Kaunis ja herkullinen. Ja mikä tasainen laatu - jälleen kerran!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihana Anni <3 Mansikka-punaherukkatäytteestä tuli kertaheitolla yksi lemppareistani. Samoin noista monivärisistä valumista :)

      Poista
  2. Ooo miten värikäs kakku! Kaunis ja niin mahdottoman siistiä työn jälkeä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :) Keväällä sitä kaipaa kirkkaita värejä pitkän harmaan talven jälkeen!

      Poista
  3. Tämä on niin upea, ja nuo värit, ihanat! Ei voi kuin ihailla <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja piti vielä sanoa, että punaherukka-mansikkamousse on täälläkin yksi lemppareista :P

      Pst. Huomasin, että ohjeessa oli mainittu, että liivatteet liuotetaan veteen, mutta pitäisikö olla sitruunanmehuun?

      Poista